Skip to main content

Dat social media niet meer weg te denken is uit onze huidige maatschappij dat hoef ik jou niet te vertellen. Als je ondernemer bent dan weet je waarschijnlijk ook hoe belangrijk social media is voor je bedrijf. Een manier om veel potentiële klanten te ontmoeten, jouw expertise te laten zien en op een efficiënte manier online marketing in te zetten.

Hoe goed je hier misschien ook al mee bezig bent, social media blijft veranderen en het veranderd snel. Het is daarom ook belangrijk te blijven leren hierover en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, zodat jij hier op in kunt spelen. Een van deze ontwikkelingen is video, er is voorspeld dat ruim 80% van het internetverkeer in 2021 via video zal gaan. Dat bied dus vele kansen voor bedrijven die nu al gaan inspelen op dit gegeven. In dit artikel leg ik uit waarom video zo goed werkt en ik geef je tips zodat je er meteen mee aan de slag kunt.

Het nieuwe communiceren

In deze tijd zijn we gewend, misschien zelfs wel verslaafd geraakt, aan prikkels. We willen zoveel mogelijk informatie in korte tijd, we willen altijd op de hoogte zijn en nemen daarom de hele dag informatie tot ons. Vooral social media is een belangrijke bron van deze informatie. Waar we eerst vooral artikelen en posts lazen, is dat nu aan het verschuiven naar video. Zowel op social media platformen als Instagram en Facebook maar ook op Youtube en zelfs op nieuwe platformen als TikTok is video het ding. Video is namelijk een snelle manier van communiceren en er kan veel gebeuren in weinig tijd. Daarnaast het kost ons relatief weinig moeite om te bekijken, fijn in onze drukke levens waar we vooral ook voor makkelijk en snel gaan. Minstens zo belangrijk, video is een vorm die heel geschikt is om te delen. Hoe vaak wordt je tegenwoordig wel niet getagd in video’s of komen er weer filmpjes voorbij in app groepen. Wil je dus meegaan in de veranderende maatschappij en jouw content een groter bereik geven ga dan zeker ook aan de slag met video.

Verschillende vormen

Dat video dus ontzettend belangrijk is nu en voor de toekomst van je bedrijf is duidelijk, maar dan zijn we er nog niet. In video is er zo ontzettend veel mogelijk, niet alleen de manier van filmen maar ook de platformen waar je het op post. Zo zijn snelle video’s op Instagram goed voor je online zichtbaarheid maar kunnen uitgebreidere video’s op Youtube potentiële klanten overtuigen. Hieronder leg ik uit welke platformen het best werken voor ondernemers en hoe je deze het best kunt inzetten.

Instagram
Mijn persoonlijke favoriet om video content op te delen namelijk Instagram. Waarom ik hier zo enthousiast over ben? Je kunt hier video content delen die heel goed tussen de rest van je content past. Daarnaast zijn er heel veel mogelijkheden op Instagram, voor verschillende doeleinden kun je een video maken.
Je kunt variëren tussen korte video’s op je feed, langere video’s op IGTV en het delen van stories.

 • Gebruik Instagram stories, het meest bekeken onderdeel van Instagram. Voor je persoonlijke verhaal, het contact aangaan met volgers of het laten zien van jouw expertise
 • Ga Live op Instagram om in gesprek te gaan met inspirerende mensen of om jouw volgers de kans te geven vragen te stellen over jou en jouw werk.
 • Gebruik Reels, korte video’s van maximaal 15- 30 seconde. Om snel informatie te delen. Zorgt voor groter bereik omdat deze nieuwste functie vaker getoond wordt door Instagram.
 • Een IGTV kan wat langer zijn en is dus ideaal om een bepaald onderwerp te bespreken, wat dieper in te gaan op jouw expertise en werkzaamheden. Ideaal is maximaal 7 minuten, de video is dan ook geschikt om door te plaatsen op bijvoorbeeld Youtube.
 • Zorg er bij video’s op Instagram altijd voor dat ze ook te bekijken zijn zonder geluid of in ieder geval de aandacht trekken zonder geluid. Ondertitelen van stories of het maken van een thumbnail met tekst voor een langere video.

Facebook
Met miljarden gebruikers is Facebook nog steeds een platform waar je veel bereik kunt creëren. De belangrijkste rol die Facebook kan spelen is het doorsturen van jouw video’s. Facebook is namelijk het platform waarin mensen elkaar taggen onder video’s of video’s doorplaatsen. Wel wordt het steeds lastiger om organisch te groeien op Facebook, combineer Facebook daarom altijd met een andere platform. Wel is Facebook heel geschikt om te adverteren en dat kan natuurlijk om met video.

 • Facebook stories kun je op dezelfde manier gebruiken als Instagram stories. Korte video’s, alleen is er op Facebook minder interactie mogelijk dan op Instagram
 • Op Facebook werken vooral korte video’s, maximaal 3 minuten en probeer in de eerste 5 seconde de aandacht te trekken. Deel de video altijd in Facebook zelf en niet via een link, dan komt deze sneller bij iedereen terecht.
 • Je kunt je Instagram en Facebook koppelen, zodat je stories en post op Instagram meteen doorgezet worden op Facebook.

Youtube
Het voordeel van Youtube is dat mensen er natuurlijk heen gaan om video’s te bekijken. Een nadeel kan zijn dat er zo ontzettend veel video content op Youtube staat dat je minder snel gevonden wordt. Toch is het altijd slim om, vooral je wat langere video’s, ook op Youtube te plaatsen. Zeker als het content is die over een aantal maanden of jaar nog interessant is, wie weet betaald het zich later nog uit.

 • Vooral de langere video’s, van minimaal 5 minuten, zijn geschikt voor Youtube.
 • Zorg dat je opvalt met je video, een goede thumbnail met een aansprekende foto en nieuwsgierig makende tekst werkt.
 • Als je een videolink wil plaatsen in bijvoorbeeld een artikel op je website, kies dan altijd voore een Youtube link. Youtube en Google werken namelijk samen en dit zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent.
 • Gebruik de mogelijkheid om onderaan de video informatie toe te voegen. Zoekwoorden waar je op gevonden wil worden, links naar je website en social media of andere info die nuttig is voor je kijker

TikTok
Dit platform is ontzettend groot geworden in 2020 en in het begin vooral heel populair onder de jongere generatie. Toch is het zeker het overwegen waard om te experimenteren op dit platform want het kan ook zeker interessant zijn voor bedrijven. TikTok is een platform waarop je video’s kunt plaatsen van maximaal 15 seconde. Vooral bekent van de dansjes en challenges maar het wordt ook steeds populairder onder de bedrijven. Je kunt namelijk heel flitsend en in korte tijd waarde delen over jouw werk en expertise. Daarnaast kan je met heel weinig volgers toch een ontzettend groot publiek bereiken. TikTok zal niet voor iedere ondernemer geschikt zijn maar als het je aanspreekt ga er dan zeker eens mee aan de slag.

 • Geschikt voor korte video’s, max 15 seconde. Ideaal dus om een groot bereik te krijgen omdat het deelbare content is.
 • Zorg ook hier dat de video te bekijken is zonder geluid, ondertitel of leg uit in tekst wat je zegt of doet.
 • Je kunt de video’s van TikTok ook opslaan en gebruiken als Instagram Reels, in principe hetzelfde concept.
 • Zoek via hastags op TikTok naar ondernemers uit dezelfde branche. Doe inspiratie op voor content die past bij jouw bedrijf. Bijvoorbeeld 5 verkeerde aannames over jouw beroep of de 3 dingen die jij in je werk doet op een dag.

Aan de slag

Zoals je kunt lezen is er meer dan genoeg te ontdekken op het gebied van video. Voor ieder bedrijf en persoon is een andere vorm of platform geschikt. Maar een ding is zeker, video is de toekomst dus ga er zo snel mogelijk mee aan de slag. Experimenteer wat voor jou en jouw bedrijf werkt en gebruik verschillende platformen. Je hoeft echt niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden dus hergebruik content ook. Een lange video voor Youtube kun je heel makkelijk in een korte Reel of TikTok stoppen of misschien wil je wel live gaan over dat onderwerp of Facebook. Bedenk wat voor content je wil maken en hoe je dit kunt omzetten naar video. Ook oude content waar je eerder over schreef of poste kun je recyclen in een video. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin gewoon. Hopelijk ben je dan straks net zo enthousiast over video als ik.

Is het gelukt om een nieuwe video online te zetten? Super tof, tag dan vooral @contentbyrens erin zodat ik je kan supporten, vind ik leuk.

Kan je sowieso wat inspiratie gebruiken voor je begint. In dit artikel deel ik 5 content ideeën, het kan niet anders dan dat je vol zit met video ideeën na het lezen van de tips.

Leave a Reply